Röptető

A Boldog Terézia Katolikus Feminine Studies Szakkollégium hallgatóinak kutatásaiból​

Az ikrek hasonlóságai és különbségei

 

Hogyan születnek ikrek?

Az ikreknek két típusa létezik: egypetéjű és kétpetéjű ikrek. Az ikrek nagy része, körülbelül kétharmada kétpetéjű. Előfordulási gyakoriságuk 7-11 1000 szülésre. Úgy jöhet létre, hogy két petesejt egyszerre érik meg és hagyja el a petefészket (ovuláció) és ezt a két különböző petesejtet két különböző spermium termékenyíti meg. Ebből láthatjuk, hogy genetikai állományuk teljesen különböző, ezért nem hasonlítanak jobban egymásra, mint más testvéreikre. Születési dátumuk megegyezik, de genetikai szempontból olyanok, mint két átlagos testvér. Lehetnek azonos vagy különböző neműek. A terhesség során külön ágyazódnak be a méh falába, saját placentájuk és magzatburkaik vannak. Az egypetéjű ikrek egyetlen megtermékenyített petesejtből alakulnak ki. A fejlődés kezdetén még semmi nem utal arra, hogy ikrek lesznek. Aztán a fejlődés kezdeti szakaszainak egyikénél hasadás történik és külön fejlődnek tovább. Az egypetéjű ikreknek azonos a vércsoportjuk, az ujjlenyomatuk, nemük és külső megjelenésük (szem- és hajszín). Arányuk 3-4/1000 szülés.

Bővebben...

A nők élete a II. világháború előtt és után Törökkanizsán

 

 „Az ember a szìve mélyén örökké oda való ahol született.” (Tamási Áron)

Törökkanizsa

A Délvidéki kisváros Törökkanizsa a mai Szerbiában, a kanyargó alföldi folyó mellett, az ország legészakabb csücskében található. Szegedtől délre, Magyarkanizsával átellenben, a Tisza bánáti oldalán fekszik. Észak-Bánáti település, város és község. Törökkanizsán kívül nyolc falu tartozik a községhez: Firigyháza, Gyála, Magyarmajdány, Ókeresztúr, Oroszlámos, Podlokány, Rábé, Sziget. Egy kedves község, ahol mindannyian otthon vagyunk. A szőke Tisza, az illatozó hársfák és a vendégszerető emberek városa ez, Törökkanizsa, amely mindenkit szeretettel vár, s visszavár – bárhol is legyünk e nagyvilágban.

Bővebben...

Médiamanipuláció. A reklámok ereje

 

Mindennapi életünk során számtalanszor találkozhatunk reklámokkal. Az utcán óriásplakátok és szórólapok fogadnak minket, a tömegközlekedési eszközökön hirdetések sorozata vár ránk, valamint otthnounkban is ránk zúdul a média a televízión, rádión, interneten vagy éppen az újságokon keresztül. Ezért talán úgy gondoljuk, hogy már nincs is ránk hatással a sok reklám, de tévedünk. Nem is sejtjük, hogy mekkora hatást fejtenek ki ránk. Nem tudatos szinten történik mindez a befolyásolás, ezért is nehéz felismerni, hogy manipulálva vagyunk. Kutatásomban pszichológiai szemszögből szeretném bemutatni, hogy melyek azok a technikák, amelyekkel a reklámszakemberek dolgoznak.

A kutatásom célja tehát a reklámok hatásának vizsgálata. Ezen belül öt fő pont mentén fogok haladni a témában. Először ismertetem a reklámok célját, majd röviden szó lesz arról, hogy mi is az az alkotási folyamat, aminek a végén megszületik a ötlet, tehát hogyan készül a reklám. Írok még a befolyásolási technikákról, az ötletes reklám jellemzőiről, valamint a reklámok jövőjéről.

Bővebben...

„Erőm a gyengeségben…” – betegségek keresztényként megélve

 

Egy egyiptomi mondás szerint „Az egészség korona az ember fején, de csak a beteg láthatja meg azt.” Azt hiszem sokatmondó ez a megállapítás, hiszen mindenki volt már beteg életében legalább egyszer. Nem is kell komoly egészségügyi problémára gondolni, elég egy kis megfázás, miután máris jobban tudjuk értékelni az élet apró örömeit: hogy nem kínoz a torokfájás, az orrdugulás megszűnésével újra könnyen veszünk levegőt, sok beszéd esetén nem tör ránk a köhögési inger. Apró dolgok ezek, mégis csak akkor tudjuk értékelni igazán, miután megfosztottak lettünk ezen javaktól. S még ez csupán egy egyszerű példa volt, azonban a 21. század sokkal komolyabb betegségeket hordoz magában, melyek nem válogatnak: bárki áldozatukul eshet. Kutatásomban két nő történetét szeretném bemutatni, akik vállalták az Istentől kapott keresztet, s példamutató magatartással viselik betegségüket.

Bővebben...

Női szerepek alakulása Walt Disney meséiben

 

Tanulmányom témája a Disney-mesékben jelen lévő nők szerepeinek alakulása, amit három mesén keresztül szeretnék bemutatni. Elsőként analizálom a szerepeket, majd összevetem őket az alapján, hogy van-e valamilyen fejlődés a női szerepekben, követik-e a való világban a feminizmus által elért sikereket, vagy megmaradnak a kialakult sztereotípiáknál. A meséket megjelenési idejük alapján választottam ki annak érdekében, hogy megláthassuk, körülbelül 80 év leforgása alatt változtak-e a női szerepek: az egyik a 20. század első felében, 1937-ben megjelent Hófehérke és a hét törpe, a második a 20. század második felében, 1991-ben bemutatott A szépség és a szörnyeteg és a harmadik a 21. századi, 2009-ben napvilágot látott A hercegnő és a béka. Ezek a mesék a létrejöttüket Walt Disneynek köszönhetik, ezért először őt fogom bemutatni.

Bővebben...

A nők irodalmi helyzete a 19. században

 

Fontosnak tartom a 18. század végi női irodalomról szólni egy pár szót, mivel itt kezdődik a női írás. A női írás kezdetének az 1794-ben megjelent Fanni hagyományait tartják, ami egy egyszerű, vidéki nemeskisasszony történetét írja le E/1 személyben. Úgy gondolták, hogy ez egy autentikus női írás és Kármán József csak a nevét adta hozzá, de nem ő írta, hanem egy nő, mert csak egy nő tud női szemmel írni.1 

A 18. század végéről két írónőt említhetünk meg: Molnár Borbálát és Újfalvy Krisztinát. Molnár Borbála segítője volt Gvadányi József és költőtársai. 2 Önerőből nem tudta volna megjelentetni műveit csak akkor, ha volt egy vagy akár több férfi segítő.

Molnár Borbála és Újfalvy Krisztina levélváltásai megjelentek Barátsági vetélkedés  címmel. Közös könyvük volt ez a mű. 3

Bővebben...

Lengyel-magyar két jó barát? Lengyelország félév alatt.

 

2016/17-es őszi félévet Lengyelország gyönyörű kikötővárosában, Gdanskban töltöttem. Ezen élmény kapcsán vetődött fel a két nemzet közötti viszony vizsgálata, mely - hangsúlyozom - szorosan az egyéni tapasztalásaimhoz kapcsolódnak, eltekintve egyéb nemzetközi, illetve politikai kapcsolatoktól.

 

A lengyel-magyar barátság története avagy a gyökerek

A lengyel-magyar barátság nem egy légből kapott dolog. A két nép közötti szoros kapcsolat a középkorra nyúlik vissza, s már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze a két országot. Anjou Nagy Lajos király uralkodása idejében pedig Lengyelországot is irányította- a két ország között ekkor ugyanis perszonálunió állt fenn. Majd Nagy Lajos király kisebbik lánya, Hedvig lesz Lengyelország védőszentje, mely szintén mutatja az országok közötti közelséget. Báthori István, erdélyi fejedelmet a lengyelek legnagyobb uralkodóik között tartják számon, aki tíz évig ült a lengyel trónon. Mi magyarok is büszkén emlékezünk Bem tábornokra, aki a 1848/49-es szabadságharcban segítette csapatainkat. A történelem más eseményeiben is számíthattunk egymásra, példaként említem a II. világháborút, amikor országunk lengyel menekülteket fogadott be. Emellett a Lengyelországból indult Szolidaritás Mozgalom is nagy hatással volt ránk is, e példa láttán bátorodott fel a magyar ellenzék, s vezetett az '56-os forradalom kitöréséhez.

Bővebben...

Magyar fiatalok Közép- és Nyugat - Európában: beilleszkedés, befogadás, integráció

Kutatásom témája a Közép-és Nyugat-Európába néhány éve elvándorolt magyar fiatalok jelenlegi helyzetére irányul. Azt szerettem volna megtudni, hogy a befogadó országokban, hogyan viszonyultak/viszonyulnak hozzájuk a helyiek. Kutatásom relevanciáját az adja, hogy néhány éve felerősödött Európa-szerte a migráció jelensége. Itt gondolok elsősorban arra nagy migráns áradatra, amely Észak-Afrika és a Közel-Kelet országaiból indult el főleg Nyugat-Európába. Itt beszélhetünk menekültekről, akik a hazájukban fennálló konfliktus helyzet elől menekülnek, de beszélhetünk ún. gazdasági bevándorlókról is, akik a jobb megélhetés és a letelepedés reményében utaznak a célországok felé. Ez a téma nagyon aktuális manapság, hiszen Közép-és Nyugat-Európa államainak befogadóképessége is véges. Ez a jelenség tehát elgondolkodtatott azon, hogy sokan mennek el innen Kelet-Európából is Nyugatra dolgozni, és hogy vajon őket nem hozzák-e összefüggésbe a más kontinensről érkezőkkel? Nem kerülnek emiatt esetleg kellemetlen helyzetekbe? Több fiatalt ismerek személyesen is, akik vállalkoztak arra, hogy kint, nyugaton vállaljanak munkát. Kutatásomban tehát azt szerettem volna megtudni, hogy hogyan viszonyultak hozzájuk a jelenlegi tartózkodási helyükön élők. Milyen fogadtatásban volt részük, amikor megérkeztek és elkezdtek új lakhelyükön dolgozni, élni? Voltak-e nyelvi gátjaik a kommunikációban? Hogyan tekintettek rájuk, mint külföldiekre, magyarokra? Nehezítette-e számukra a munkakeresést, hogy nem odavalók? stb.

Bővebben...

Kilencedikesek olvasási szokásai a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Gimnáziumban

 

Kutatásomban arra kerestem a választ, hogy milyen olvasási szokásaik vannak a kilencedikeseknek a kápolnásnyéki gimnáziumban. Azért választottam ezt az iskolát, mert én is itt töltöttem középiskolás éveimet, és ezer szállal kapcsolódom ma is az intézményhez.

Néhány szót ejtenék meg bevezetésként az olvasásról. Tudjuk, hogy az olvasás napjainkban is nagyon fontos szerepet játszik, hiszen a mindennapjaink része. A legapróbb hivatalos ügyhöz is tudnunk kell írni, olvasni, és nem utolsó sorban a távkommunikációhoz – levelezés, facebookozás – is elengedhetetlen. És gondoljunk csak bele, ha őseink nem tudtak volna írni és olvasni, mi maradt volna fenn nekünk a történelemből? Fontos megemlítenünk még azt is, hogy ez az általános műveltség egyik alappillére, szinte minden ismeretünk ezen nyugszik. Kutatások bizonyítják azt is, hogy akik olvasnak, gazdagabb fantázia világgal rendelkeznek, mint a nem olvasó társaik, vagy akik esetleg a televíziózás mellett teszik le a voksukat.

Bővebben...

Egyetemi évek és a kapcsolattartás

Előszó

Témaválasztásom legfőbb indoka, hogy magam is egyetemista vagyok és kíváncsi voltam, hogyan alakítják az egyetem hallgatói kapcsolataikat. Mennyire tudatosan építik a jövőjüket, az egyetemista éveik alatt kikkel barátkoznak, kikkel alakítanak ki kapcsolatokat? Ez a kialakított kapcsolat milyen jellegű? Szakmai, baráti, vagy csupán csak a tanulmányaival kapcsolatban tartják a kontaktot? Milyen mértékben tartják fontosnak a kiépített kapcsolatokat? A kapcsolatépítés összefügg-e a tanulmányi eredményeikkel? A szülői támogatás fontosabb-e, felülmúlja-e a másokkal való kapcsolat minőségét? És ezekhez hasonló kérdések merültek még fel bennem. Mindezeken belül konkrétan a női nemre fókuszáltam, de megkérdeztem férfi hallgatókat is és összehasonlítottam a két nem kapcsolatépítésének tudatosságát.

Bővebben...

„És lesznek ketten egy testté…”. A házasság előtti tisztaság képe napjainkban

 

Egy jól működő házassághoz elengedhetetlen, hogy a felek kölcsönösen megértsék egymást, ugyanazon elveket vallják, hasonlóan lássák a világot, és egymás keresztjeit hordozzák. Az azonos világlátás teret ad arra, hogy a szerelmespár önmagát adja, s hogy ne kelljen megtagadniuk saját hitüket, életfelfogásukat. Van egy mondás, miszerint a szerelem vak, és ez a kapcsolat kezdeti időszakában valóban így lehet. Ezesetben fennáll a veszélye annak, hogy az egyik fél, vagy talán mind a ketten álarcot húznak, és elbújnak e mögött, csak mert véleményük egy adott dologról, vagy magáról az életről, nem egyezik. Ezért nagyon fontos, hogy egy kapcsolat kezdete a pár értékeinek, hitének és felfogásának őszinte megbeszéléséről szóljon. Csak így kaphatnak tiszta képet a másikról, s így tudhatják meg, hogy kősziklára épülhet-e a házasságuk. Két élet egybekötésének egy nagyon fontos feltétele a két fél vallási hovatartozása, s ezen belül is a vallásuk gyakorlása. A keresztény vallás egyik fő tanai közt a házasság előtti tisztaság, önmegtartóztatás szerepel, amely egy igen nagy ugródeszka lehet a házasság előtt állóknak, természetesen abban az esetben, ha ezt a fogadalmat mindketten vállalják. Mivel jelenlegi világunk ebben a témában is nagyon szélsőséges és megosztó nézeteket képvisel, érdemesnek tartottam, hogy mélyebben foglalkozzak ezzel és interjúalanyaim segítségével tisztább képet kapjak arról, hogy hogyan is néz ki a házasság előtti tisztaság képe napjainkban.

Bővebben...

Dévény-módszer

Bevezetés

Napjainkban egyre több gyermek születik valamilyen rendellenességgel, illetve viszonylag gyakran fordulnak elő szülés közben fellépő problémák, mint például hypoxia (oxigénhiány).1 Ennek a későbbiekben hosszútávú, akár az egész életet végig kísérő következményei lehetnek. Tanulmányomban ezen következmények kezelésének egy lehetséges terápiás módszerével, a DSGM (Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer) foglalkozok. Arra voltam kíváncsi, hogyan vélekedik a módszerről a terápiát alkalmazó szakgyógytornász és a kezeléseket igénybe vevő családok. 2 szakgyógytornásszal és egy résztvevő családdal készítettem interjút. A szakgyógytornászokat a későbbiekben egybehangzó véleményük miatt egyes számban nevezem meg. 

Bővebben...

A fiatalok stresszkezelési módszerei

Bevezetés

Stresszes események mindannyiunkat érnek. Minden nap érnek olyan hatások, melyek felzaklatnak, feldúltnak, felpaprikáznak, amitől ingerületbe jövünk, feszültek leszünk, idegbeteggé válunk, hirtelen haragra gerjedünk, izgatottak leszünk, zabossá tesznek, amelyek nyugtalanítanak, felkavarnak, amiktől türelmetlenné válunk, lobbanékonyak, ingerlékenyek leszünk. Rengeteg szavunk van leírni ezt az állapotot, de vajon van-e ugyanennyi megoldási koncepciónk?

Bővebben...

Az antik gyógyítás hagyománya - Meghökkentő ókori terápiák és alkalmazásuk

1. Bevezetés

A betegségek egyidősek az emberiséggel. Így hát nem meglepő, hogy az orvostudomány is igen mély gyökerekkel bír. Vizsgálatok szerint fentmaradt írásos és tárgyi emlékek egyes darabjai 4000-5000 évesek. A mai közfelfogás az orvoslás tekintetében alapvető mintának tudja a klasszikus antikvitást, az ókori görög és római hagyományt. Eszerint Itália és Hellasz földjén egy primitív medicinából olyan orvostudomány alakult ki, amelynek eljárásait, erkölcsi felfogását, a benne fölhalmozott tudást közvetlen elődjének ismeri el a modern orvostudomány. Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy az egyes terápiák tökéletesítésére, pontosítására való törekvés  olykor a betegek állapotának súlyosbodásával  járt. Bár az ókoriak meglepően kifinomult ismeretekkel rendelkeztek a sérülések és betegségek terén, félresikerült gyógyítási kísérleteik során gyakran folyamodtak mai szemmel vérfagyasztó módszerekhez. Kutatásomban ezen meghökkentő terápiákkal, s kialakulásukkal szeretnék foglalkozni.

Bővebben...

A védőoltások hagyománya Magyarországon

 

Kutatásom témája úgy vélem, hogy napjainkban a közellátás egyik legvitatottabb eleme, a védőoltások alkalmazása. Jóllehet a fertőzések elleni küzdelemben egyre nagyobb jelentőségük van, és mint minden modernebb orvosi beavatkozásnak a saját korában, szinte azonnal megteremti a kétkedők és az ellenkezők táborát is.

A hazánkban igen kedvező a járványügyi helyzet, hiszen jelentős mértékben az életkorhoz kötött kötelező védőoltások a 100%-ot megközelítő szintűek. Ezért szeretném áttekinteni az oltóanyagok minőségbeli fejlődését, az általuk eltűntetett betegségeket, így prezentálva az oltási rendszer hatékonyságát hazánkban, ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet az oltóanyaggyártás új kihívásaira is.

Bővebben...

Házassági tradíciók Rétközberencs három generációján keresztül

Hagyományok régen és most

DE Angol- Hon-és népismeret tanárszakos hallgató
I. évfolyam - 2015

Hogyan is fogalmazható meg helyesen a házasság szerepe egy nő életében? A legcélszerűbb azzal kezdeni, hogy az esküvő minden asszony - és persze minden férfi - számára mérföldkövet jelent, és millió változást hoz magával. A házassági hagyományok rendkívül sokat változtak az évek folyamán. A néprajzi gyűjtők által is kedvelt téma a lakodalom és a hozzá kapcsolódó szokások nagy tömege. Ebbe beletartozik a szerelem alakulása is, melyet régen bizonyos íratlan konvenciók szabályoztak. A lakodalmat megelőző lánykérést valósággal színjátékszerű szokásnak kell felfognunk, amely külön kutatási témát ölelhetne fel. Kicsiny hazánk lakodalmi és házassági szokásokban igen gazdag, s mondhatni híresek vagyunk a két élet egybekötését követő mulatozásról, lagziról. Ezek a főbb tradíciók a mai modern világban már-már kihalófélben vannak. A változásokat, és az újításokat bizonyítja ez a három generáció elmondásai alapján készült vizsgálat egy kilencven éves, egy ötvenkét éves és egy huszonhét éves falubeli nő emlékei alapján.

Bővebben...

Az IKT eszközök ismerete és alkalmazásuk mélységei egyházi szakkollégista lányok és fiúk körében

Bevezetés

Téma választásom oka az volt, hogy én magam is szakkollégiumi hallgató vagyok és nap, mint nap találkozom az IKT eszközök használatával az egyetemen, illetve a kollégiumon belül is. Ezért szeretném megtudni, hogy a körülöttem élő kollégista társaim ismerik-e, tudják-e használni egyáltalán ezeket az eszközöket, ha igen, akkor milyen mélységben tudják alkalmazni.

Jelenleg a debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium lakója vagyok, itt végeztem el kutatásomat. Kutatásom kontroll csoportja a debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium fiú hallgatói voltak. A két csoport válaszai alapján kiderül, hogy a fiúk és a lányok mennyire ismerik és, alkalmazzák az IKT eszközöket.

Bővebben...

Nagymamáinktól kapott örökség: szappankészítés házilag

Bevezető

DE - Élelmiszermérnök
BsC III. - 2015

Dolgozatomban a nagymamám által elmondott, dédnagymamám által alkalmazott hagyományos és az én kicsit újszerű, egy általános konyhában végrehajtható szappankészítési metódusomat szeretném bemutatni.

A hagyományos szappankészítési eljárást a Pest megyei Tura városban élő nagymamáimtól özv. Kuti Istvánnétól illetve Kuti S. Józsefnétől, valamint Lukács Gábortól, idős szomszédunktól tanultam. Továbbá internetes forrásokat használtam. A modern szappankészítés kapcsán felidézem egy Budapesten elvégzett Szappankészítési kurzusos emlékeimet és tapasztalataimat.

Bővebben...

Tények és tévhitek a házi gyógyászatban

 

Sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt akadnak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasok és veszélyesek is. Természetesen az is igaz, hogy számos természetes eredetű módszer létezik, mely igenis hasznos az esetleges bajokra, ám ezekkel is érdemes óvatosan bánni, és felelősségteljesen alkalmazni. Súlyosabb probléma esetén pedig, semmi sem pótolja a szakszerű, orvosi ellátást, és a szükséges gyógyszerek alkalmazását.

Bővebben...

Gyermekbetegségek, kezelésük, avagy mire figyeljünk, ha gyermekkel van dolgunk

 

A gyermekgyógyászat alapelve hogy a  gyermek nem egy felnőtt kicsiben, hanem egy teljesen más megközelítésű szubjektum, vagyis egy gyermek szervezete nagyon sok vonatkozásban máshogy működik, mint egy felnőtté. Kutatásomban több témát kívántam áttekinteni. Arra voltam elsősorban kíváncsi, milyen betegségek fordulhatnak előfelnőttkorban, miben más a kezelésük, mint a felnőtteké, s mire kell odafigyelnünk,emellett melyek azok a hatóanyagok, gyógyszerek, melyeket a gyermekek ezen megbetegedéseiben használhatunk. Végül pedig kitértem arra, mivel előzhetjük meg a komolyabb megbetegedéseket, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre.

Bővebben...